zaterdag 12 januari 2008

brood



Wij Hollanders zijn echte broodeters. Omdat we een stevig ontbijt met veel brood nuttigen en dat bij de lunch nog eens overdoen, eten we toch aardig wat boterhammen per dag. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren, wit, lichtbruin, donkerbruin, volkoren, met zaadjes, vloerbrood, knip, Allison, Pandabroodje en dan nog de zachte bolletjes of harde broodjes ook weer in allerlei soorten en smaken.

Een ding wat voor Hollanders een luxe blijft is vers brood. De keren dat je 's ochtends naar de bakker gaat om het brood nog knapperig en een beetje warm op je bord te krijgen zijn doorgaans schaars. Er zijn natuurlijk de broodbakmachine en de afbakbroodjes, maar dat is toch weer heel anders. Dat Hollanders vers brood zeer waarderen, blijkt wel uit het feit dat als je praat over vakantie in Frankrijk, de meeste mensen het ook gelijk hebben over de verse stokbroodjes en croissantjes die je daar 's ochtends kunt halen. Heerlijk vers!

En dan ga je in Frankrijk wonen en wat doe je dan elke ochtend?

De fransen zelf halen voor de lunch wat stokbrood voor bij de warme lunchmaaltijd en de rest voor bij diner en ontbijt.
Het ontbijt stelt niet veel voor bij de fransen. Dat weten we uit ervaring: karige ontbijtjes als je in een klein hotelletje in frankrijk verblijft, dan ben je al blij verrast als er een "pain au chocolat" bij het ene croissantje en het 1/3 deel stokbrood ligt. Voor de fransman is het belangrijkste onderdeel van het ontbijt de koffie en daar wordt dan wat van het oude stokbrood van gisteren in gedoopt.
De lunch is een warme maaltijd, niet zo zwaar, maar wel uitgebreid (met stokbrood bij het voorgerecht) en langdurig.

Door deze franse manier van eten, is er dus heel veel ruimte voor stokbrood en minder voor "gewoon" brood. Dat zorgt voor een enorme rijke verscheidenheid aan soorten stokbrood:
Van superdun (ficelle), naar dun (flute) naar gewoon (baquette) naar superdik.
In allerlei vormen: recht, in een cirkel, met puntige uiteinden, met aan een kant een gat erin, met vlechtwerkjes erop...
In allerlei smaken: met allerlei zaden erop, erin, door het meel; allerlei ingrediënten erdoor, zoals noten, abrikozen, vijgen, appel, cranberries, citroen...
Gewoon brood is er vooral in volkoren in vele soorten. En daarnaast is er het langhoudbare toastbrood. Zoetig fabrieksbrood, wat alleen te eten is als het uit de broodrooster komt (en dan nog...)



Terug naar de vraag wat wij doen nu we hier tussen al dat heerlijke verse brood wonen.
Nou, we blijven hollanders en dus is ons ontbijt nog steeds uitgebreid. Daar is vers brood natuurlijk heerlijk bij. De ontzettnd goede bakker in Plombières (er zijn er 4, allemaal uitgeprobeerd, maar eentje steekt er met kop en schouders bovenuit!) is bijna altijd open en vroeg ook. Zelfs op zondag en ook op feestdagen.
Maar om elke ochtend brood te halen is voor nu iets te luxe. Dus beperkt dat zich tot zo'n drie keer per week. Het is ongeveer 10 minuten de berg aflopen naar de bakker en iets langer de berg weer op. Dat is dus ongeveer een half uurtje tijd kwijt om vers brood te halen. Niet gek he?
De dagen dat we niet naar beneden lopen komt het brood vers uit de vries. Want dat is het mooie van al dat franse stokbrood: als je het zo vers koopt en je doet het gelijk in de vries, komt het na ontdooien ook weer knapperig en behoorlijk vers op tafel. En probeer er dan maar eens af te blijven...
E.

Geen opmerkingen: